Mengapa menyimpan atau melabur dalam matawang kripto satu langkah bijak?

Moderators: Rzmsmartbizz, Mbahirsan, Caisar, BOSJOKAM, RestuQueenNPC, Adiputra, Coinmaster, adamtahir, BERJAYA99

NPC Member
Posts: 9

aizat4delta, 15 Feb 2018 13:56

Baik menyimpan mahupun melabur, it’s best to diversify our saving and investment. Seperti wang kertas, wang digital pun boleh dibuat simpanan. But how to choose the right one? Ini ialah 5 Karakter Ideal Matawang Kripto untuk Simpanan dan Pelaburan:

1. LIMITED SUPPLY- Seperti emas, ia bernilai kerana limited. Jadi coin yg sesuai utk saving or invest perlu limited in supply. (eg. Bitcoin max supply 21 juta BTC) As we know, too much supply of money can lead to inflation. So simpan coin yg limited to avoid losses in saving value.

2. MUDAH CAIR
maksudnya mudah untuk convert ke bentuk lain yang bernilai andai kata kita nk guna saving tu in future. Lagi best kalau senang utk convert to cash, goods or services. Contoh, Litecoin ada market place sendiri yg korg boleh shopping mcm Lazada atau Lelong. NPcoin pulak ada debit Mastercard, so boleh shopping mcm byase or withdraw cash di mana2 ATM.

3. BLOCKCHAIN POWERED-
long story short, ada je blockchain, your saving is secured and un-hackable. Boleh dikatakan apa2 je yang dikuasai oleh blockchain is impossible to hack. Blockchain juga semakin digunakan dalam sektor insurance, healthcare, dan education. Ada coin yg ada blockchain sendiri, ada yg tumpang blockchain coin lain because the tech. is very expensive. Yg dengar case hack tu, ala kene hack account. So be careful who you disclose your info with.

Lebih mengenai blockchain di sini:
http://coin.my/b…/apa-itu-teknologi-blo ... ara-mudah/

Kalau malas, boleh dengar kt sini:
https://www.bfm.my/ent-fff-fice-things- ... o-know-abo

4. COST EFFICIENT-
Kebanyakan matawang kripto seperti Bitcoin dan Ethereum, guna process minting yg perlukan hardware, which mean korang kene spend on new hardware and computer. It ain’t cheap hon.

Alternatively, kaedah minting boleh buat dlm standard browser as long as you’re connected to the internet. So, boleh je guna any computer atau smartphones. Peercoin dan NPcoin adalah antara matawang kripto yang adapt cara minting. So go green with minting!

Lebih lanjut pasal minting: https://www.reddit.com/…/what_does_mint ... in_cryptoc…/

5. DAILY TRANSACTION FREQUENCY
Jika berlaku circulation yg aktif setiap 24 jam, ini bermaksud matawang tersebut sentiasa digunakan, hence tradable and worthy. Thus, the higher the circulation rate within 24 hours, the stronger the currency. Benda ni boleh check di Explorer matawang masing2 atau di coinmarketcap.com

IN CONCLUSION, dengan 5 ciri tu, korang boleh evaluate cryptocurrency mana yg paling sesuai dengan purpose korang sama ada untuk invest mahupun saving. Kita pun sudah sedia maklum yang NPcoin ada kesemua ciri tersebut menjadikan ia satu matawang kripto yang kukuh dan penuh potensi.

Jadi, keep on minting guys, stay lifted stay educated! :ugeek:

User avatar
NPC Grandmaster
Posts: 123

Adiputra, 20 Feb 2018 13:15

Satu perkongsian hebat yang penuh dengan maklumat. Terima kasih Tuan. Diharap akan terus berkongsi ilmu dan maklumat di forum ini.
To be or not to be, its depend on us.

NPCoin’s Fighter
Adiputra


Return to “Beginner”